Enviat per: xalujas | 08/02/2018

Test Frontal Petzl NAO+

Entre el material obligatori de moltes curses i sobretot en gairebé totes les ultres hi ha el frontal. Normalment no donem gaire importància a aquesta part important del material, i en moltes ocasions una ultra la podem tirar pel terra per culpa d’haver triat un que no s’adaptava a les nostres necessitats, o simplement no ens hem volgut o pogut gastar una mica més, i d’aquesta manera estar segurs que no ens donarà cap ensurt durant una cursa. En les darreres setmanes he tingut la sort de provar un frontal referent en la seva gamma, el NAO+ de la casa francesa Petzl. És un frontal molt potent de fins a 750 lúmens, amb un feix de llum múltiple, és recarregable, programable i configurable gràcies a l’aplicació MyPetzl Light. Evidentment és resistent a l’aigua, tot i que no submergible.

El tema dels frontals és tot un món i s’han de tenir moltes variables en compte. Els lúmens és la brillantor que pot arribar a donar un frontal amb les bateries carregades al 100%, i la màxima autonomia dependrà de la intensitat a la que posem el frontal. És a dir, com més estona utilitzem el frontal al màxim de la seva potència, menys autonomia tindrem, i tot i així la majoria de frontals perden lúmens a mesura que van perdent bateria.

img_6327.jpg

Per començar explicaré com és aquest frontal Petzl NAO+. L’he pesat i són 193 grams bateria inclosa. Està composat per dues peces unides entre si per dues cordes elàstiques en forma de U. La part davantera és on estan les làmperes i és la part més important. Davant de tot té dos leds diferents, un molt focalitzat per a il·luminar el més lluny possible i un altre al costat per il·luminar els metres més propers i amb un focus més obert. La unió de tots dos leds és el que fa que la il·luminació en carrera sigui diferent a la resta de frontals i converteix a aquest frontal en un dels millors. Per sobre dels dos leds hi ha el sensor del Reactive Lighting que s’encarrega de la il·luminació que ens arriba per donar-nos més o menys llum segons com ho tinguem configurat. A la banda dreta hi ha l’interruptor que podrem fer servir sense problemes amb guants i serveix per encendre el frontal, per canviar la potència i per canviar del mode Reactive al mode constant. Amb aquest interruptor quadrat també podrem bloquejar el frontal per evitar que s’encengui per error i evitar la pèrdua de bateria. També trobarem un indicador de color blau per saber quan el frontal està connectat via bluetooth amb el nostre dispositiu mòbil.

A la part posterior és on tenim la bateria de liti de 2600 mAh i que podrem recarregar a través d’un conector USB. La bateria triga aproximadament unes 6 hores en carregar-se completament. En aquesta part del frontal tenim, a més, un indicador per saber el nivell de bateria que ens queda. També tenim una llum vermella que en algunes ultres ens demanen i que la podrem tenir en mode intermitent, fixe o apagada i que podrem configurar a través de l’aplicació mòbil. Petzl també ens ofereix la possibilitat de dur la bateria a la motxilla o al cinturó, perquè en el cas que correm per sota dels zero graus, la bateria ens durarà menys, i d’aquesta forma adquirint el kit cinturó NAO+ podriem dur la bateria més calenta i per tant fer que ens duri més.

Després d’explicar com és i quines són les seves principals característiques, explicaré una de les seves principals propietats, la configuració amb l’aplicació MyPetzl Ligth, disponible per a IOS i Android. Desde l’aplicació podrem configurar-lo via bluetooth. Tenim uns presets de fábrica que estan molt bé segons si volem fer trail running, alpinisme, senderisme, vivac o multiactivitat. A més podrem crear-ne de nous i configurar 3 potències de llum per a Reactive Lighting i 3 més per a Constant Lighting, és a dir podrem dir si volem que el frontal ens il·lumini a més distància o si volem que la bateria ens duri més, sabent en tot moment el que aquesta ens durarà. Desde l’aplicació també podrem configurar la llum vermella posterior, podrem configurar la intensitat de la llum manualment i a més podrem enviar missatges en codi morse al frontal en cas d’emergència.

Una altra de les seves principals característiques és el Reactive Lighting, que ens donarà la possibilitat que el frontal varii la intensitat de llum depenent la claror que li arribi al sensor. Això ajudarà als nostres ulls, perquè sempre tindran la mateixa claror i no s’hauran d’adaptar constantment a diferents intensitats, depenent si estem enmig del bosc, a camp obert i si mirem un mapa. Així també allarguem la duració de la bateria perqué no caldrà que que estigui constantment al màxim. En el cas que hi hagi boira o estiguem molt aprop d’una carretera o urbanització és possible que el frontal ens doni poca llum amb el mode Reactive, però ho canviem a Constant i sempre tindrem la mateixa intensitat.

Amb aquesta bateria de 2600 mAh tindrem llum per estona. Per fer-nos una idea, en una de les proves que vaig fer, el vaig tenir a la seva màxima potència combinant el mode Reactive i Constant durant 1h40’ i només vaig gastar el 49% de la bateria. El que significa que hagués tingut bateria gairebé 4 hores a la màxima potència combinant els dos sistemes. Tot i així si només hagués utilitzat el mode Reactive a la màxima potència tindria una bona estona més de bateria. Segons Petzl a màxima potència en mode Reactive, és a dir 750 lúmens i llum per il·luminar fins a 140 metres, tindriem bateria durant 6h30’ i a màxima potència en mode constant en tindriem durant 1h30’. En mode Reactive i tenint un màxim de 320 lumens que ens donarien per il·luminar fins a 85 metres de distància, tindriem bateria fins a 15 hores.

L’he provat en camins, corriols i a camp obert, tant en pujada com en baixades. També ho he provat en corriols amb neu i no enlluerna i dóna molt bon relleu en tot moment. La combinació dels dos leds dóna molta profunditat als camins. En tots els casos els sistema Reactive ha funcionat perfectament i en cap cas he dubtat cap a on seguia el camí. Si mirava cap al terra tenia il·luminat una cinquantena de metres amb un focus molt obert il·luminant els marges del camí. Si aixecava el cap el feix de llum superava els 120 metres il·luminant els punts més llunyans i en cas de fer una cursa nocturna seria més que suficient per veure les marques reflectants. Una bona forma de tenir bateria més estona és tenir el mode Reactive amb una potència mitjana en les pujades, i utilitzar la màxima potència en les baixades més díficils i tècniques o quan necessitem il·luminar a la distància per trobar un punt concret. El que m’ha sorprés aquest frontal respecte d’altres, és que no es mou al cap. Queda perfectament ajustat gràcies al tensor de la part posterior i quan vas corrent la llum no tremola ni es desplaça hortitzontalment ni verticalment, a no ser que movem el cap expressament. Vaig tenir la sensació de ser una màquina de tren que porta les llums a la part superior.

Aquest frontal NAO+ està destinat per a totes aquelles persones que corren, caminen, fan BTT o fan qualsevol altra activitat durant les hores nocturnes. Té una gran fiabilitat tan en entrenaments com en carrera. És veritat que té un preu elevat però les prestacions que té no te les dóna cap altre frontal.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: